Oorlog aan de Kanaaldijk

Van de oorlog aan de Kanaaldijk is erg weinig te merken geweest. De binnenkomst van de Duitsers is ongemerkt aan de bewoners voorbij gegaan. Alleen het feit dat er een Frans vliegtuig is neergestort aan de Groenewoudseweg is in de herinnering gebleven. De Nederlandse militairen hadden ook de bruggen over het kanaal opgeblazen waardoor ze aan de overkant in de problemen kwamen omdat ze hun melk niet meer konden leveren. Er was wel een noodbrug gebouwd bij de Kattenbergseweg maar daar kon je alleen met de fiets over en niet met melkbussen. Daarom hadden ze een vlot gebouwd dat ze met een lange stok naar de overkant boomden. Daar zetten ze de melkbussen neer die dan opgehaald werden door Rooijakkers die ze in Middelbeers naar de melkfabriek bracht.
Met enige moeite konden ze zo ook een koe naar de overkant krijgen.

 

Van de bevrijding is er aan de Kanaaldijk niets te merken geweest omdat ze geëvacueerd waren. Maar de weken ervoor was het wel spannend geweest. De rest van Beers was bevrijd en zij zaten daar aan de andere kant van het kanaal nog tussen de Duitsers en in de vuurlinie. De Duitsers schoten op de Engelsen aan de andere kant van het kanaal en de Engelsen schoten uiteraard terug.
Het is in deze periode geweest dat de heer Das bij de Kattenbergsebrug het leven liet als gevolg van een granaatscherf.

In september kreeg Geerts bezoek van een 40-tal Duitse militairen die zich ongevraagd in de stal installeerden. De bevelvoerende officier kwam eens binnenkijken en meteen was de dochter des huizes haar eigen kamer kwijt. Daar sliep vanaf toen de officier.

Comments are closed.