1944
september
Standaard

De vroedvrouw

Toen de oorlog in mei 1940 uitbrak woonde ik in Middelbeers, Willibrordstraat 2. Ik was vroedvrouw en dit was mijn ambtswoning. De hele oorlog heb ik mijn werk normaal uitgevoerd, ik had weinig hinder van de bezetters en voor mijn vervoer had ik een lichte motor, brandstof kreeg ik voldoende, deze was echter wel op de bon.
Ook heb ik gezorgd dat een piloot die bij Kees  Goossens  aan de Franse Baan terecht was gekomen,  weer uit Nederland weg kon komen en deze piloot is  ook weer in zijn eigen land aangekomen. Verder heb ik nog een piloot zijn wonden verzorgt, die was bij de familie Haneveld aan de Kromvensedijk in Middelbeers gekomen.
21 september 1944 kreeg ik nog een familie Soethout uit Oirschot op bezoek. Zij moesten evacueren en dachten we trekken naar Middelbeers dan zitten we dichter bij de vroedvrouw omdat mevrouw Soethout  een baby verwachtte en het alle dagen kon gebeuren. Wij hadden echter geen plaats meer en ik kon ze onderbrengen bij Sjef Liebregts, daar waren ze welkom. Toen op 22 september de eerste granaat viel bij de textielwinkel van Eeten werd mevrouw Soethout zwaar gewond, waarna direct de bevalling begon , ik ben met haar de kerk ingevlucht waar het kindje dood geboren werd.

 

The end