Dienstplichtig soldaat

Jan als bakker

Ik ben als dienstplichtig soldaat opgeroepen in april 1938. De eerste zes weken in Venlo daarna drie maanden in Eindhoven. Later in ’s-Hertogenbosch en negen maanden in Beek en Donk. Toen de mobilisatie uitbrak was ik gelegerd in Handel waar we veel moesten oefenen. Op een keer waren we aan het oefenen aan het kanaal in Beek en Donk. Wij aan de ene kant en andere soldaten aan de andere kant van het kanaal. Ik dacht aan zo’n oefening is ook niks aan want we moesten alsmaar paf-paf roepen.

Toen de oorlog, 10 mei 1940, was uitgebroken werden we op transport naar de Maas gezet. Onderweg ,in de Kruisstraat, zagen we al Duitse vliegtuigen naar beneden komen. Bij de Maas aangekomen was de brug al opgeblazen en moesten we op een pont de Maas oversteken. We zaten met veel te veel soldaten op de pont en ik was dan ook wel bang. Ook kwamen er Duitse jagers over gevlogen die ons beschoten. Op een pont naast ons werden twee soldaten geraakt. Wij zijn ongedeerd aan de andere oever , in Opijnen, aangekomen’.

Bij mij waren ook Sjef Olie (Kolsters) uit Middelbeers , Harrie Timmermans uit Diessen en Jan van Zeeland uit Oirschot.

Na enkele dagen Opijnen kregen we het bericht dat Nederland zich had overgegeven. Daar was voor ons niets van te merken want we hadden nog geen Duitser gezien. Onze wapens moesten we inleveren. We moesten wel in ons militair tenue blijven lopen. Ook hadden we elke ochtend appel bij onze officieren’.

Al vrij vlug mochten de soldaten die getrouwd waren en zij die thuis niet gemist konden worden naar huis, ik mocht na twee maanden naar huis.

Comments are closed.