Na een keuring ondergedoken

In 1941 kreeg ik een oproep voor de keuring om te moeten gaan werken in Duitsland bij de  Krupp Fabrieken in Essen. In moest me melden in Tilburg in de Spoorlaan. Ik ben daarnaar toe gegaan en werd goedgekeurd.  Die keuring stelde niet veel voor, ze moesten gewoon mensen hebben. Ik werd door een man die bij de ingang stond binnengelaten, toen ik weer buiten kwam zei diezelfde man tegen mij: ”waar kom  jij vandaan?”  Ik zei dat  ik uit de Beerzen kwam en daarop antwoordde hij dat ik maar gauw naar huis moest gaan.  Ik begreep direct wat hij bedoelde, ben gauw naar huis gegaan en ondergedoken.

Bij de gevechten, september 1944, in Oostelbeers heb ik gezien dat Jan Verhagen dodelijk getroffen werd door een granaatscherf. Jan Verhagen en Lisa van Beers heb ik samen, ik dacht met Frans Adriaans, onder de toren gelegd. Toen twee kisten bij Adriaans in de timmerwinkel  gemaakt en begraven op het kerkhof in Oostelbeers.
Na de bevrijding ben ik nog met enkele anderen uit de jaren als vrijwilliger naar Nederlands Indië geweest.

Comments are closed.